Що говорить Біблія про пандемічні захворювання?

Запитання Що говорить Біблія про пандемічні захворювання? Відповідь Усілякі спалахи таких пандемічних захворювань, як Ебола чи коронавірус, спонукають багатьох людей замислюватися над тим, чому Бог допускає – або навіть викликає – їх і чи є вони ознакою останнього часу. У Біблії, особливо в Старому Завіті, описані численні випадки, коли Господь насилав епідемії та хвороби на…

Запитання

Що говорить Біблія про пандемічні захворювання?

Відповідь

Усілякі спалахи таких пандемічних захворювань, як Ебола чи коронавірус, спонукають багатьох людей замислюватися над тим, чому Бог допускає – або навіть викликає – їх і чи є вони ознакою останнього часу. У Біблії, особливо в Старому Завіті, описані численні випадки, коли Господь насилав епідемії та хвороби на Свій народ і Своїх ворогів, «щоб показати тобі Мою силу» (Вихід 9:14, 16). Він використовував моровиці в Єгипті, аби змусити фараона відпустити ізраїльтян з рабства, водночас звільнивши Свій народ від їхнього впливу (Вихід 12:13; 15:26), що свідчить про Його суверенний контроль над хворобами й іншими недугами.

Бог також попереджав Свій народ про наслідки непокори, що включають моровиці (Левіт 26:21, 25). У двох випадках Він знищив 14 700 і 24 000 чоловік за акти непослуху (Числа 16:49 і 25:9). Надавши закон Мойсеєві, Він поставив людей перед вибором – виконувати його або ж страждати від багатьох нещасть, включаючи те, що звучить, як Ебола: «Ударить Господь тебе сухотами, і пропасницею, і запаленням, і гарячкою … і вони будуть гнати тебе, аж поки ти не загинеш» (Повторення Закону 28:22). Це – лише декілька прикладів багатьох моровиць і недугів, викликаних Богом.

Іноді важко уявити, щоб наш люблячий та милосердний Господь виявляв таку лють і гнів до свого народу. Але метою Його покарань завжди є покаяння та відновлення. У 2 Хронік 7:13-14 Бог сказав Соломонові: «Якщо Я замкну небеса, і не буде дощу, і якщо накажу сарані поїсти землю, і якщо нашлю моровицю на народ Мій, і впокоряться люди Мої, що над ними кличеться Ім’я Моє, і помоляться, і будуть шукати Ім’я Мого, і повернуть зо злих своїх доріг, то Я вислухаю з небес, і прощу їхній гріх, та й вилікую їхній Край». Тут ми бачимо, як Він використовує нещастя, аби притягнути Свій народ до Себе, привести їх до покаяння та бажання навернутися до Нього як до свого небесного Отця.

У Новому Завіті Ісус зціляв «всяку недугу та неміч усяку», а також припиняв епідемії в місцях, які Він відвідував (Матвія 9:35; 10:1; Марка 3:10). Подібно до того, як Бог використовував моровиці і хвороби для демонстрації Своєї сили ізраїльтянам, Христос зціляв, проявляючи ту ж силу, аби показати, що Він – дійсно Син Божий. Він дав учням таку ж силу зцілення для підтвердження їхнього служіння (Луки 9:1). Господь усе ще допускає хвороби для виконання Своїх цілей, але іноді ці недуги, навіть всесвітні пандемії, є просто результатом життя в грішному світі. Визначити, чи має пандемія конкретну духовну причину, неможливо, але ми знаємо, що Бог володіє суверенним контролем над усім, що відбувається (Римлянам 11:36), й обертає все на благо тим, хто знає та любить Його (Римлянам 8:28).

Поширення таких захворювань, як Ебола і коронавірус, є передвістям пандемії, яка матиме місце в останній час. Ісус згадував про майбутні біди, пов’язані з останніми днями (Луки 21:11). Два свідка з 11-го розділу Об’явлення матимуть силу «вдарити землю всілякою карою, скільки разів вони схочуть» (Об’явлення 11:6). Сім ангелів зіллють сім кар у серії заключних, суворих судів, описаних у 16-му розділі книги Об’явлення.

Поява пандемічних захворювань може або не може бути пов’язана з конкретним Божим судом за гріх. Це також може бути просто результатом життя у грішному світі. Оскільки ніхто не знає часу повернення Ісуса, нам слід бути обережними у твердженнях, що глобальні пандемії є доказом того, що ми живемо в останній час. Для тих, хто не знає Христа як Спасителя, хвороба має бути нагадуванням про те, що життя на цій землі крихке й може обірватися в будь-який момент. Якими би поганими не були пандемії, пекло буде набагато гіршим. Однак віруючі мають упевненість у спасінні та надію на вічність, тому що за нас була пролита кров Ісуса на хресті (Ісаї 53:5; 2 Коринтянам 5:21; Євреям 9:28).

Як християнам слід реагувати на пандемічні захворювання? По-перше, не панікуйте. Господь усе контролює. В Біблії фраза «не бійся» та її аналоги згадуються понад 300 разів. По-друге, будьте мудрими. Зробіть необхідні кроки, щоб уникнути впливу цієї хвороби, захистити й забезпечити свою сім’ю. По-третє, шукайте можливості для служіння. Часто, відчуваючи небезпеку для свого життя, люди більш охоче говорять про вічність. Будьте сміливими, проявляйте співчуття, несучи Євангеліє, і завжди з любов’ю діліться істиною (Ефесянам 4:15).

[English]



[Повернутися на стартову українську сторінку]

Що говорить Біблія про пандемічні захворювання?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.