Що означає, що Ісус – Князь миру (Ісаї 9:5)?

Запитання Що означає, що Ісус – Князь миру (Ісаї 9:5)? Відповідь У пророцтві Ісаї про майбутнього Месію сказано: «Бо Дитя народилося нам, даний нам Син, і влада на раменах Його, і кликнуть ім’я Йому: Дивний Порадник, Бог сильний, Отець вічности, Князь миру» (Ісаї 9:5). У світі, сповненому війн і насильства, важко зрозуміти, як Ісус може…

Запитання

Що означає, що Ісус – Князь миру (Ісаї 9:5)?

Відповідь

У пророцтві Ісаї про майбутнього Месію сказано: «Бо Дитя народилося нам, даний нам Син, і влада на раменах Його, і кликнуть ім’я Йому: Дивний Порадник, Бог сильний, Отець вічности, Князь миру» (Ісаї 9:5).

У світі, сповненому війн і насильства, важко зрозуміти, як Ісус може бути одночасно всемогутнім Богом, що діє в історії людства, та втіленням миру. Але фізична безпека і політична гармонія не обов’язково відображають мир, про який Він говорить (Івана 14:27).

Єврейське слово «шалом», що означає «мир», часто використовується щодо видимого спокою людей, груп та народів. Грецький аналог слова «мир», «ейріні», означає єдність і згоду; Павло використовує саме це слово, описуючи мету новозавітної церкви. Проте більш глибокий, фундаментальний зміст миру – це духовна гармонія, викликана відновленням стосунків між Богом і людством.

У своєму гріховному становищі ми є ворогами Господа (Римлянам 5:10). «А Бог доводить Свою любов до нас тим, що Христос умер за нас, коли ми були ще грішниками» (Римлянам 5:8). Завдяки жертві Ісуса ми відновлюємо стосунки миру з Богом (Римлянам 5:1). Це – глибокий, незмінний мир між нашими серцями та нашим Творцем, який неможливо відібрати (Івана 10:27-28) і який є найвищим виявом ролі Христа як «Князя миру».

Але Його жертва дає нам більше, ніж вічний мир: вона також дозволяє нам мати стосунки зі Святим Духом – Помічником, Який, як обіцяно, провадитиме нас (Івана 16:7, 13). Крім того, Святий Дух виявляє Себе в нас у тому, що ми живемо так, як не можемо жити самостійно, включаючи сповнення нашого життя любов’ю, радістю та миром (Галатам 5:22-23). Ці любов, радість і мир є результатом дії Святого Духа в житті віруючих. Це – відображення Його присутності в нас. І хоча найглибший, найважливіший результат цього полягає в нашому житті в любові, радості й мирі з Богом, це не може не відображатися й на наших стосунках із людьми.

І ми відчайдушно потребуємо цього – тим паче, що Господь закликає нас жити в єдності з іншими віруючими, «зо всякою покорою та лагідністю, з довготерпінням, у любові терплячи один одного, пильнуючи зберігати єдність духа в союзі миру» (Ефесянам 4:1-3). Ця єдність була би неможлива без дії Святого Духа в нас і миру, який ми маємо з Богом завдяки жертві Його Сина.

За іронією, найлегше визначення миру – видимий спокій у людині – може бути найважчим для розуміння та самостійної реалізації. І якщо жити в єдності з іншими віруючими може бути надзвичайно складно, але можливо, то жити в мирі зі самими собою дуже часто може видаватися неможливим. Однак щоб знайти або підтримувати істинний духовний мир із Богом та оточуючими людьми, від нас не вимагається жодних зусиль (Ефесянам 2:8-9).

Зверніть увагу, що «мир» не означає «відсутність труднощів». Ісус ніколи не обіцяв цього – Він лише обіцяв допомогу. Насправді, Він сказав, що на нас чекають страждання (Івана 16:33) та випробовування (Якова 1:2). Але Христос також сказав, що якщо ми звернемося до Нього, то Він дасть нам «мир Божий, що вищий від усякого розуму» (Филип’янам 4:6-7). Незалежно від того, з якими труднощами ми стикаємося, ми можемо просити про мир, що походить із могутньої Божої любові, яка не залежить від наших власних сил чи обставин навколо нас.

[English]



[Повернутися на стартову українську сторінку]

Що означає, що Ісус – Князь миру (Ісаї 9:5)?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.